Kormányváltás 2018?

partok1.jpgMivel politológiát is tanulok, sokan oda jönnek hozzám, hogy megkérdezzék, hogy tud a Fidesz még mindig hatalmon maradni? Erre legtöbbször visszakérdezek, hogy: Miért? Kire lehet számítani, hogy leváltsa?
A Fidesz dominanciája nem csak saját politikájából ered, hanem a körülötte lévő politikai közeg is nekik a legmegfelelőbb. A 10 éve tartó sikertörténet (mert valójában a Fidesz mostani domináns szerepe már a 2006-os önkormányzati választásokon elkezdődött) nem úgy néz ki, hogy 2018-ban megtörhet. Annak ellenére sem, hogy van olyan aki az ellenzékben kormány váltásról beszél. A jó politológus jóslata mindig beteljesül, de csak azért mert sosem mond semmi túl konkrétat a jövőről. Én szerintem nem kockáztatok sokat ha bevállalom és kimondom: a Fidesz fogja nyerni a 2018-as választást. A következőkben bemutatom nagy vonalakban milyen kampány elemekre számíthatunk a pártoktól.

A kormány párt
A Fidesz-KDNP elsődleges célja az lehet, hogy kimaradjon a komoly sárdobálásból. Valószínűleg éles támadásokba sem fog belemenni. A fő célja az lesz, hogy meggyőzzék az embereket a kormányváltás nem realitás. Jellemző az emberekre, hogy szeretnek a győztes csapatban játszani így ez is vonzó lehet a bizonytalanok számára. Orbán Viktor üzenete egyszerű lesz, elsősorban továbbra is „Brüsszelt” fogja támadni. Azok a dolgok, amik Európában a rossz megítélést okozhatják -konfliktus Junckerrel és Merkellel, jó viszony Putyinnal- az belföldön hasznot hozhat. Azt az üzenetet küldheti, hogy Orbán Viktor egy európai szintű releváns politikus, míg Gyurcsány Ferenc, Botka László és Vona Gábor nem az. Részletes program tervekre sem kell számítani valószínűleg a „folytatjuk” szlogenre fognak épülni az ígéretek. Miniszterelnök jelölti vitába nem fognak belemenni, azon ők csak veszíthetnének. Várhatóan a Fidesz-KDNP számára a többség meglesz az országgyűlésben, a kétharmad viszont nem. partok_elutasitottsaga_2_fit_380x10000.jpg

Jobbik
A második legnagyobb párt ma Magyarországon a Jobbik. De valójában a baloldali pártoknak együttesen nagyobb támogatottságuk van. Vona Gábor pártreformjai elérték a céljukat. A Jobbik elérte, hogy  szélsőséges helyett néppárti arcot vegyenek fel. Időközben sikerült eltávolítani az olyan Vonára veszélyes szereplőket is a pártból mint például Novák Előd. A néppártosodás viszont kevésbé látszik meg a népszerűségen. A párt továbbra is 15-20% közötti átlaggal mérik a biztos pártválasztók között. A mérséklődéssel a bizonytalanokra pályázhatnak. A kampányban valószínűleg a kiábrándult Fideszeseket és pár baloldali szavazót célozhatnak meg, akár a szélső jobboldali szavazók kárára. Vona az évértékelő beszéde alapján úgy néz ki nyitott a baloldaliak felé. Vona azt mondta lemond, amennyiben nem nyerik meg a választást 2018-ban. Merész vállalkozás volt egyelőre úgy tűnik inkább a baloldallal harcolnak a protest szavazatokért, mintsem a Fidesszel a kormányra jutásért.

MSZP
Botka László évértékelőjével új korszak kezdődött a baloldalon. Gyurcsány saját évértékelőjében belengette, hogy egyfajta összeesküvés készül ellene. Botka beszéde után nyilvánvaló  lett hogy mit értett ez alatt, az MSZP végleg szakított Gyurcsánnyal és Orbánhoz hasonlóan,  Botka azt kívánta hogy tűnjenek el a politikai életből. Úgy néz ki Botka szakított a balliberális vonallal, inkább szociális vonalon indulna el. Már szinte azt is mondhatjuk a „rend-párti” vonalon, ami korábban heves vitát okozott a párton belül. Botka személyisége megnyerőbb, mint anno Mesterházyé volt, higgadt és kimért képet mutat. A testalkata is jó benyomást tehet az emberekre, majdnem egy fejjel magasabb, mint Orbán Viktor, egyes szavazókat ez is befolyásolhatja. Az MSZP továbbra is a Fidesz támadására alapozza kampányát, ez hiba, egyrészt mert vannak más szereplők is az ellenzékben így az MSZP-nek rájuk is koncentrálni kell, valamint nekik azt kéne bebizonyítani, hogy miért kompetensek a kormányzásra nem azt hogy a Fidesz miért nem.

DK
2014-ben egy gerilla akcióval a DK kiharcolta, hogy bevegyék az összefogásba. Ez 2018-ban már nem fog megtörténni. A balliberális vonalból a DK valószínűleg a liberális vonalra fogja felépíteni a kampányát. Eddig nem támadták vissza az MSZP-t túl nyíltan, de lehet a 2018-as kampány során ez már meg fog történni. Az Európai Unióval való viszonyra fogják kiélezni a kampányukat. A EP választások során kiderült nagy az átjárás a baloldali pártok között ezt kihasználva szerezhetnek új szavazókat. A párt célja 2018 a parlamentbe jutás és a frakcióalakításhoz elegendő mandátumok összegyűjtése lehet.

image_aspx.jpgForrás: Medián felmérése alapján készült HVG grafikon

Többi párt
LMP: Schiffer András visszavonulása nagy veszteséget okozott a pártnak A reális céljuk a parlamentbe jutás lehet, de erre meg van az esélyük. Az elhatárolódásuk a baloldaltól előny is lehet. A céljuk a baloldali szavazók elcsábítása, valamint a régi baloldali elitet megtagadó liberális fővárosiak megszólítása a „zöld’ politika jegyeivel.

Együtt és PM: Nehéz meghatározni ezeket a pártokat, önállóan szinte egészen esélytelenek a parlamentbe jutásra. Az Együtt Bajnai nélkül leginkább Juhász Péter magánakcióval tud napirenden maradni, a PM pedig egy-két húzó név hatására egy baloldali körzetben számíthat esetleg egyéni mandátumra. Ezeknél a pártoknál leginkább a kérdés az hogy a DK-val vagy az MSZP-vel fognak-e összefogni. 

Liberálisok és MOMA: Ezeknek a pártoknak is csak összefogásban lehet szerepük egyénileg szinte mérhetetlen a támogatottságuk. Bokros Lajos a MOMA-val annyiban tud kitűnni hogy a legszélsőségesebben szidja a Fidesz kormányt, jellemzően a „Fidesz-rendszert” önkényuralminak nevezi, legutóbb pedig egy facebook posztjában a miniszter elnök nemzeti homogenitásával kapcsolatos kijelentésére „nemzeti szocialista és nemzeti kommunista beszélyt”(sic!) emlegetett.
bokros.png

Momentum: Már 1%-on mérhető az új párt támogatottsága. Viszont nem sokat tudni eddig a pártprogramjukról. Hosszú távon a kormányváltást deklarálták céljuknak, viszont kimondták 2018-ban a Fideszt nem lehet leváltani.  Ha ezt valóban szeretnék, akkor nyitniuk kell a jobboldali szavazók felé. Különben csak a baloldali hatalmi harcokban kapnak szerepet. Ha a no-olimpiás népszavazás után másban is sikeresek akkor elindulhatnak felfelé. Veszteni valójuk nincs 2018-ban, ha bejutnának a parlamentbe az a választás legnagyobb meglepetése lenne.