A hongkongi tüntetések zászlói

Az elmúlt hónapokban zajló tüntetéseken számtalan zászló feltűnt Hongkongban. Az autonómiájukat féltő hongkongiak nem a város hivatalos zászlóját lengetik, hiszen azt csak 1997 óta használják, mióta Kína újra birtokba vette a területet. Sokkal népszerűbbek viszont a gyarmati idők zászlói, mert a brit uralom alatt Hongkong széleskörű önrendelkezéssel bírt.


Már 1988-ban kiírták a pályázatot az új hongkongi zászló megtervezéséhez, pedig a britek csak 1997-ben adták át a terület fennhatóságát Kínának. A pályázaton egy orchideát ábrázoló koncepció nyert, amit egy Tao Ho nevű sanghaji mérnök tervezett. A zászló vörös színe a Kínai Népköztársaságot jelképezi, de a virágban szintén el vannak rejtve a kommunista rendszert jelképező vörös csillagok. Mivel a zászlót a Kínával való egyesülés óta használják, így a tüntetők szemében a központi hatalom szimbóluma lett.




A tüntetések egyik jellegzetessége, hogy a részvevők fekete ruhát vesznek fel. Talán ez inspirálhatta a hongkongi fekete zászlót, ami a megmozdulások egyik szimbóluma lett. A Kínát jelképező vörös színt feketére cserélték. Szintén elterjedt a zászló egy olyan változata, amin nincsenek csillagok és az orchidea egyes levelei elsorvadtak. Van olyan verzió is, ahol a szirmok véresen vannak ábrázolva. Az orchidea fajta neve után a hongkongi zászlót bauhinia zászlónak is nevezik, ezáltal kapta a tüntetők jelképe a Fekete Bauhinia nevet.


Számtalan tüntető jelent meg amerikai és brit zászlókkal. Ők egyrészt számítanak a nyugat szimpátiájára, másrészt a tüntetők számára a brit zászló egyfajta nosztalgiát is jelent. A hongkongiak számára a brit uralom a boldog béke időszak volt, amikor nem kellett félniük attól, hogy az önrendelkezésüket szépen lassan felszámolják.

forras:guradian.com

Pontosan ezért, nem csak a brit zászló, hanem a brit fennhatóság ideje alatt használt hongkongi zászló is igen népszerű. Olyannyira, hogy amikor a tüntetők elfoglalták a hongkongi törvényhozás épületét, akkor ezt a zászlót függesztették ki, míg a jelenleg használatos hongkongi címert összefirkálták.  

forras: dailymail.co.uk