Választási kisokos

A választásról sokat beszélünk, mégis sokak számára nem tiszta pár alapvető kérdés. Ez nem feltétlen a választók hibája, az embereknek van jobb dolga, mint hogy a választási rendszer leírását vagy az aktuális pártpolitikai kérdéseket bújják. A következőkben pár gyakran ismételt kérdést szeretnék megválaszolni, vagy éppen pár téves állítást cáfolni, röviden, érthetően.  

A választásokon 199 mandátum lesz kiosztva. Ez azért ennyi, mert a 199 egy prímszám, így nem lehetséges az hogy minden párt ugyanannyi mandátumot szerez. Valakinek mindenképp lesz többsége, de a kormányzáshoz abszolút többség kell, tehát egy olyan párt vagy párt koalíció, ami nagyobb mindenki másnál együttvéve. A 199 mandátumból 106 egyéni körzetben szerezhető meg. Az a jelölt, aki megnyer egy ilyen körzetet, egyenesen a parlamentbe jut. A maradék 93 mandátum a listás szavazatok alapján arányosan lesz kiosztva.

 780.jpg

kép forrás: napi.hu

„Ha olyanra szavazok, aki nem jut be a parlamentbe, elveszik a szavazatom.”

Ez nem feltétlen van így. Az igaz, hogy ha olyan pártra szavazunk, aki nem jut be a parlamentbe, akkor a szavazatunk nem fogja befolyásolni az országgyűlési mandátumok eloszlását. Viszont van három párt, aki az 1%-t szeretné elérni. Ez azért lehet fontos, mert az a párt, aki eléri az 1%-t az országos listán, annak nem kell visszafizetnie a kampányra kapott állami támogatást. A következő pártoknak lehet esélye erre: Együtt, Kétfarkú Kutyapárt, MIÉP. Az előbbi kettő jó eséllyel indul az 1%-ért, a MIÉP-et külön egy közvélemény-kutató se méri, így nehéz megítéli mire számíthatnak. Ha ezeknek a pártoknak a munkásságával egyetértünk, és szeretnénk támogatni a további működésüket, akkor érdemes lehet rájuk szavazni.

 

„Az MSZP-re szavazok, mert nekik van a legjobb esélyük a Fidesz kétharmada ellen”

Sokan szavaznak csak azért, hogy a Fidesz kétharmadát megakadályozzák, de a listán MSZP-re leadott szavazatok nem alkalmasak erre. Hiába nyer egy nagyobb párt további 1 vagy 2%-t a listán, az nem lesz elég egy mandátum elvételére se. Ezzel szemben, a Momentum bejutása egy új tényezőt hozna az országgyűlésbe, így nagyban lecsökkenne a kétharmad esélye. A Momentum bejutása kérdéses, de ha bejut, az legalább 5 helyet biztosít nekik a parlamentben.

 

„Az én kerületemben úgysem az nyer, akit én akarok, így inkább nem szavazok”

Széleskörű tévedés, hogy az egyéni jelöltekre adott szavazatok elvesznek, ha nem ők nyernek. Valójában az a helyzet, hogy a vesztes jelöltekre leadott szavazatok, az országos listához adódnak hozzá, úgynevezett töredékszavazatként. Ha nem az az egyéni jelölt nyer, akire mi szavaztunk, akkor a szavazatunk hozzá adódik a pártja listájához, mintha kétszer szavaztunk volna a listán. Ezért lehet érdemes az esélytelen jelölteket is támogatni.

 

„Az én kerületemben úgyis az nyer, akit én akarok, így nem kell elmennem szavazni”

2012 óta ez az állítás sem helyes. Az egyéni körzetek győztesei egy mandátummal gazdagodnak, a rájuk leadott szavazat nem adódik a listához töredékszavazatként. Viszont az a szavazatszám, amivel többet ért el a másodiknál, az igen, az hozzá adódik az országos listához. Ez a győztes kompenzáció. Így nem csak az számít, hogy ki nyer, hanem az is hogy hány szavazattal nyer.

 

„Hol van az MSZP/PM/DK/LMP/Momentum jelöltje a körzetemben?”

Az MSZP és a DK korán megegyezett arról, hogy nem indítanak egymás ellen jelöltet, így ahol MSZP-s jelölt van ott nincs DK-s, és fordítva. Később a PM csatlakozott az MSZP-hez így ők közös listán indulnak. Ezután több körzetben is történtek visszalépések, a fent említett pártok által, azért hogy a Fidesszel szemben, egy ellenzéki jelölt szálljon szembe. Az, hogy ki kinek a javára lépett vissza a pártok közleményeiből derülhetnek ki. Néhány párt nem is tudott minden körzetben jelöltet állítani.

 

„Szavazhatok másra listán és egyéniben?”

Annak ellenére, hogy a választók többsége ugyanarra szavaz egyéniben és az országos listán is, lehetséges megosztani a szavazatunkat. Ha több párttal is szimpatizálunk érdemes lehet, valamint akkor ha egy a körzetben esélyes egyéni jelölt miatt szavazunk megosztva.

 

„Én Fidesz párti vagyok, úgyis mi nyerünk, nem kell elmennem szavazni”

A Fidesz valóban a választás legnagyobb esélyese, de a kétharmada még mindig kérdéses. A kétharmadra szüksége lenne ahhoz többek között, hogy elfogadják a „STOP Soros” törvénycsomagot, valamint arra, hogy az alkotmányba emeljék a kvótaellenes népszavazás eredményét.

 

„Én utálom a Fideszt, nem szavazok, mert értelmetlen, úgyis ők nyernek”

A Fidesz továbbra is küzd a kétharmadért, amit ha megszerez, akkor sokkal tágabb lehetőségei lesznek az akarata végig viteléhez. Ennek a megakadályozása reális cél lehet az ellenzéknek.

 

„Taktikai átszavazással, a legesélyesebb ellenzéki jelöltre szeretnék szavazni, honnan tudjam ki az?”

Több oldal és applikáció is megjelent mióta az ellenzék meghirdette a taktikai átszavazást, az egyik megbízhatóbb a Márki-Zay Péter által összeállított: https://rendszervaltas2018.hu/

 

„Hogy szavazhatok arra, hogy ki legyen a miniszterelnök?”

A választók közvetlenül nem szavazhatnak arra, hogy ki legyen a miniszterelnök. A miniszterelnököt a legtöbb mandátumot szerző párt fogja választani. A pártok miniszterelnök jelöltjei legtöbbször a párt listavezetői is, így a nevük szerepelni fog a választólapon a pártok logója alatt.

 

„Átverik az embereket azzal, hogy eltűnik a tintája a tolnak amit adnak.”

A tinta eltűnős legenda népszerű, de nincs alapja, ha akarjuk, ikszelhetünk a saját tollunkkal is.  

 

„Úgyis elcsalják a választást a szavazatszámlálók”

A számláló bizottság tagjai a pártok delegáltjai. Ez azért van, hogy így a versengő pártok emberei sakkban tartsák egymást. Ezen kívül független ellenőrzők is vannak. Azért  a pártok el szokták mondani a delegáltjaiknak, számláláskor már ne nagyon hagyják el a szavazóhelyiséget. Ezzel a kölcsönös bizalmatlansággal ellenőrzik egymást.

 

„XY-ra szavazok, mert ő majd képviseli a kerületem/városom/megyém érdekeit.”

Nem mondom, hogy teljesen példa nélküli az, hogy egy képviselő kiáll a körzete érdekeiért, de ez legtöbbször csak kampányfogás. A képviselők, ha akarnák, se tudnák befolyásolni a  választókörzetük későbbi sorsát. Ennél sokkal fontosabbak a polgármesterek egy adott település számára.

 

„Nem szavazok, mert egy szavazat nem számít”

Nehéz vele vitatkozni, ugyanakkor, ha sok „egy szavazat” gondolkodik így, akkor abból hamar sok szavazat lesz. Nem feltétlen az egy szavazatunk hatását kell mérlegelni. Inkább tekintsünk úgy a szavazásra, mint állampolgári kötelességünk. Szavazzunk a lelkiismeretünkért, hogy elmondhassuk, mi hozzá tettük azt, amit hozzá tudtunk tenni.

 

„A sok buta proli dönti el a választást, nincs értelme szavazni”

Annak ellenére, hogy az ellentétes politikai közösségek szeretik butasággal vádolni egymást, ez nem teljesen van így. Minden komoly párt támogatói között vannak egyetemi professzorok, és mélyszegénységben élő, nyolc általánossal sem rendelkező szavazók is. A politika iránt pedig valójában a társadalom „alja és teteje” kevésbé érzékeny. Leginkább a középosztályt érdekli a politika, és minél műveltebb valaki annál valószínűbb, hogy szavazni fog, leszámítva azokat, akik tudatosan tagadják meg szavazást. A pártoknak a célja az, hogy mindenkit megszólítsanak. Az a párt, aki nem kíván a középosztályra és az értelmiségre is támaszkodni hamar elbukik.

 

„Azon dől el a választás, hogy ki tud több szavazatot felvásárolni.”


Ez szintén téves. Főleg azért, mert nehéz megbizonyosodni arról, hogy a lefizetett személy tényleg a kívánt pártra szavazott.  Erre megoldás lehet a láncszavazás, de ott nagy a lebukás veszélye, és lehetséges, hogy a lefizetett választó azt is szabotálja, és úgy veszi el pénzt, hogy másra szavaz. Még ha működne is, csak pár száz szavazatot lehetne összeszedni, miközben a nagy pártok milliós szavazatokkal számolnak. Összességében jobban teszik a pártok, ha a pénzüket kampányra fordítják, ott nagyon kevés dolog illegális, de jóval több szavazatot lehet nyerni vele.   

 

„Honnan tudjam hova kell mennem szavazni?”

Ha minden igaz, az információkat már kiküldték levélben, de cím alapján rá lehet keresni a körzetre a http://www.valasztas.hu/ -n is. Itt minden további információ megtalálható a körzetekről, a jelöltekről és a listákról is.