Apró dolgok, amik befolyásolhatják a választást

A mélyreható elemzések már megszülettek a választással kapcsolatban, viszont van pár kevésbé hangsúlyos tényező, amik bizony befolyásolhatják a választás eredményét. Nehéz megmondani, hogy valóban hatással lesznek-e a választás kimenetelére, de egy végtelenségig kiélezett versenyben bármi lehet a mérleg nyelve.

A foci

A labdarúgó válogatottunk csúfos kudarcokat szenvedett el az elmúlt egy évben. Hiába a csendesítő nyilatkozatok a lassú fejlődésről és a megalapozott jó irányról, ezt már nagyon kevesen hiszik el. A helyzet az, hogy a válogatott olyan mélyponton van, amin talán évtizedek óta nem volt. A kormány stadionépítési láza a Fidesz szimpatizánsok szemében is túlzottnak tűnik. A kormány kiemelt helyen kezeli a focit, így az eredmények jobban lecsapódnak rajta. Magyarország első számú sportjáról beszélünk továbbra is, így a letargikus hangulat rányomhatja a bélyeget a választókra is.

Az időjárás

A bizonytalanok száma kifejezetten magas jelenleg a választók között. Őket könnyen ellehet majd tántorítani a szavazástól. Egyik ilyen elem lehet a rossz időjárás is. A napos idő, viszont pont ellenkezőleg, a választási kedvet hozhatja meg. A legjobban mozgósító pártok a Fidesz és a DK, így nekik az eső vagy a kellemetlen időjárás lenne ideális, mert az ő szavazóik mindenképpen elmennek majd szavazni. Az előrejelzések alapján, napos, tavaszias idő várható. Ez azoknak a pártoknak ideális, akik komoly rejtőzködő bázissal rendelkeznek, nehéz ezt felmérni, de ilyen lehet a Momentum és az LMP.

2130c902c7a3d2b89a0a1e7b36ab676a.jpg

A Húsvét

Ebben az évben a Húsvét a választás előtti héten volt. Ez alkalmas volt arra, hogy az emberek elolvassák az aktuális híreket, utána nézzenek a pártoknak. Ezért is lett volna különösen fontos az ellenzéki pártoknak, hogy még Húsvét előtt meglegyenek a visszalépések. A „taktikus átszavazáshoz” is már számtalan oldal és applikáció van, a hosszú hétvége ideális lett volna, hogy ezeket átböngésszék a szavazók.  Ezzel szemben viszont még ezen a héten is sorra lépnek vissza, és folynak tárgyalások, amiket egyre nehezebb követni. A kormány médiajelenléte viszont hasznos lehetett, mert ők így el tudták juttatni az üzeneteiket a szavazókhoz. Az sem véletlen, hogy a Jobbik új kampányfilmjei éppen az ünnep előtt jelentek meg.

A kutyapárt

Az MKKP több körzetben is állított jelöltet. Nehéz megmondani hány szavazatot szerezhetnek. A legtöbb közvélemény kutató cég nem is méri őket, aki igen az 0 és 1% közé teszi. Az egyéni körzetekben is vihetnek el szavazatot, de a listán is lehet meghatározó lesz a szerepük. Ha a „taktikus átszavazás” nem működik, akkor a visszalépettek szimpatizánsai könnyen kiköthetnek a kutyapártnál. Az is látványos volt, hogy március 15.-én mekkora tömeget tudtak összegyűjteni. Egyértelmű, hogy a párt elutasítottsága nagyon alacsony, így szinte bármilyen párt szavazói átpártolhatnak hozzájuk. A protestszavazatok is náluk köthetnek ki.

 cropped-cropped-fejlec.jpg

A töredékszavazatok hiánya*

Az ellenzéki pártok hamar rákaptak az ötletre, hogy az egyéni körzetekre építve győzzék le a kormánypártot. Való igaz, hogy a kormány az egyéni körzetekben lévő dominanciájára támaszkodik, viszont listás szavazatok ugyan úgy fontosak lehetnek. Az MSZP-PM és a DK egyessége alapján az MSZP-PM nem indít egyéni jelöltet 46 körzetben, ott ahol a DK igen. Alapesetben, ha el is vesztenek egy körzetet, az egyéni jelöltekre leadott szavazatok, töredékszavazatokként hozzá adódnak a pártlistás szavazataihoz. Jelen esetben ez az jelenti az MSZP-PM koalíció nem fog töredék szavazatot kapni 46 kerületből. Ez több százezer szavazatot jelenthet. Ezt a megszerzett egyéni mandátumokkal próbálják majd kompenzálni. A Fidesz és a Jobbik számíthat a töredékszavazatokra, ők minden kerületben indítanak jelöltet. Az LMP pontosan emiatt óvatos a visszalépésekkel. Visszalépni így is sokszor megéri egy pártnak, elsősorban a politikai haszon miatt. A Momentum visszalépései gondot okozhatnak nekik, Fekete-Győr András visszalépésével biztos hogy több ezer töredékszavazatot veszítettek.

*frissítve:04.04. - 20:30