7 győztes és 7 vesztes a magyar EP-választásról

A vasárnapi EP-választások hoztak pár meglepetést és ezeknek a meglepetéseknek jó pár vesztese és győztese is volt. Nézzük meg kik nyerték/vesztették a legnagyobbat a magyar választásokon.

 

1. Győztes: Fidesz-KDNP

Hiába érezte úgy több ellenzéki párt is, hogy megállította a kormánypártokat, a legnagyobb győztes a Fidesz-KDNP volt. A 13 mandátum, amit szereztek erős pozíciót ad nekik a Néppártban. Több mandátumot szereztek, mint az egész ellenzék együttvéve. Európában a második legnagyobb százalékot kapták(egyelőre legalábbis úgy néz ki). Történetük legjobb EP-választási eredményét érték el. A magas részvétel és a nagyarányú győzelem még akkor is nagy teljesítmény, ha arra korábban azért erre lehetett számítani. Az még nem egyértelmű, hogy az európai eredmények mennyire lesznek kedvezőek számukra.
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/61232249_10157088260316093_2887571173833441280_n.jpg?_nc_cat=1&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=09033b56297ac9b850c13f112d4cf96d&oe=5D5A72E4kép forrás: facebook

 

1. Vesztes: LMP

Az LMP az elmúlt időszakban jó pár válsággal nézett szembe, elsősorban a belső problémák miatt. A választás előtt még úgy tűnt lehet esélyük egy mandátumot elérni, de a végén ettől nagyon messze kerültek. Nem csak, hogy nem jutottak be, hanem az utolsó előtti helyre kerültek az induló pártok között. Mindössze 74 500 szavazatot szereztek, ez kevesebb, mint amennyit a kétfarkú kutyapárt kapott, és alig több annál, mint amit 2009-ben értek el az EP-választáson, alig féléve bejegyzett pártként. Könnyen lehet, hogy az LMP a teljes megszűnés felé halad.

 https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2795/27951/279518/27951805_dd4dca97c59251ac9bc738b1243f77c6_wm.jpg
kép forrás: index.hu

2. Győztes: Gyurcsány Ferenc

A DK legnagyobb bravúrja az volt, hogy több szavazatot szereztek, mint amennyit egy éve a magyar választásokon. Mivel most jóval kevesebben szavaztak, így ez egy komoly teljesítmény. Azt előre lehetett sejteni, hogy a DK jobban szerepel majd az EP-választásokon, mint az MSZP-P. Főleg azért, mert az ő programjuknak fontosabb eleme az Unió, mint a riválisainak. A DK így most az ellenzék legerősebb pártja lett, és ezt Gyurcsányék biztos, hogy kihasználják majd és a többi ellenzéki pártra erőltetik az akaratukat. A DK eddig is a saját támogatottságához képest sokkal előnyösebb pozíciókat harcolt ki magának az ellenzéki egyeztetéseken. Ugyanakkor, hozzá kell tenni, hogy a DK támogatottsága az ellenzékiek kárára nőtt, és nem feltétlen fognak ilyen jól szerepelni az önkormányzati választásokon.

https://dkp.hu/uploads/news/4/4135/t-4-d_noe20190526040.jpg
kép forrás: dkp.hu

2. Vesztes: Jobbik

Hol vannak már az idők, amikor a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt volt. A Jobbik visszaesése mögött ott van az is, hogy az ő szavazóikat kevésbé érdekli az Unió, de így is egyértelmű, hogy jó pár szavazójuk elpártolt tőlük. A Jobbik komoly presztízsveszteséget is szenvedett. Nagyon úgy néz ki, a baloldal nincs rákényszerülve arra, hogy összefogjon velük. Közben Jakab Péter és a pártvezetés azt állítja, hogy ez egy siker volt, és továbbra is tagadja a teljesen nyilvánvaló kilépési hullámokat. Ez volt a párt első megmérettetése a Mi Hazánkos szakadás óta, és egyértelmű, hogy ez komoly nyomot hagyott.

 

3. Győztes: Momentum

A Momentumtól az egy mandátum volt a várható eredmény, az hogy kettőt szereztek minden várakozást felülmúlt. Sikerült kigolyózniuk az LMP-t a budapesti ellenzéki erők közül. Fontos az is, hogy a viszonylag kisebb ALDE-ban a 2 képviselő sokkal jobban hangzik, mint az egy, egyértelműen azt üzenik Brüsszelnek, hogy a liberális párt Magyarországi helytartói ők lehetnek. Nagy eredmény az is, hogy a táboruk nagy része továbbra is budapesti, de sikereket tudtak felmutatni kistelepüléseken is.

 https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/61265146_2652402574831326_2828753044118700032_n.jpg?_nc_cat=100&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=7140f369dcd2502e5bccb90099112a60&oe=5D592DB9
kép forrás: facebook

3. Vesztes: Puzsér Róbert

Puzsér Róbert a főpolgármester-választás kampányában leginkább a Momentumot és a DK-t támadta, valamint a Jobbikra és az LMP-re támaszkodott. Úgy néz ki, azok kapták a legnagyobb pofont, akik támogatták és azok nyerték a legnagyobbat, akiket támadott. A probléma az, hogy a Jobbik eddig sem volt erős Budapesten, de így már kifejezetten elenyésző a támogatottsága. Az LMP szavazóit meg könnyen le tudja nyúlni a Momentum, így lehet nem lesz bázisa a Sétáló Budapest programjának. Az eddig sem túl elegánsan politizáló Puzsér, a rossz eredményeket tetézte egy gyenge elhatárolódási kísérlettel.

 

4. Győztes: Mi Hazánk

Mindig nehéz mozgósítania egy euroszkeptikus pártnak egy EP-választáson, így rendre alul teljesítenek. A Mi Hazánk ennek ellenére tisztességes eredményt ért el. A Jobbik bukása valószínűleg különösen édes számukra. Sikerült megelőzniük az LMP-t, valamint a megszerzett 113 ezer szavazat 5 évvel ezelőtt valószínűleg elég lett volna a bejutáshoz. A párt első megmérettetésén 3% felett teljesített úgy, hogy korábban csak 1% körül mérték. A kampányukat nagyban hátráltatta az, hogy a facebook folyamatosan törli a párthoz kapcsolódó oldalakat.

 

4. Vesztes: MSZP-P

Az MSZP sok mindent megpróbált azért, hogy megújuljon, a Párbeszéddel való összefogás is ezért volt, de úgy néz ki a szövetség nem lett sikeres. A presztízsveszteségesen kívül komoly belső problémákat is hozhat a kudarc. Viszont az MSZP még nem a széthullás felé tart, ha csak belülről ez nem történik meg. Egyértelmű, hogy nagy az átjárás a DK és az MSZP szavazók között, amiből most a DK profitált, de a helyzet megfordítható. Ezenkívül pedig van az MSZP-nek egy olyan szavazóbázisa, akik minden körülmények között a szegfűre szavaznak, de kérdés, hogy ez pontosan hány százalékot ér, most 6,64%-ot kapott. A Párbeszédnek ezek után lehet megérné menekülni a szövetségből, de nem nagyon van hova. Karácsony Gergely a főpolgármesteri székbe próbál majd valószínűleg.

 https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2796/27963/279638/27963865_89065a23112fd32be1d984270948e989_wm.jpgkép forrás: index.hu

5. Győztes: Ara-Kovács Attila

Az előzetes becslések alapján 2 vagy 3 mandátumra számítottak a DK-nál. A médiában körbe is járt a hír, miszerint a 4. jelölt Ara-Kovács Attiláról még képet sem töltött fel a DK, mert annyira nem számítottak a 4. mandátumra. Itt egy kép róla:

https://m.blog.hu/si/simamarkelemez/image/fa5da18d5da7be129d7afab28940ff13.jpg
kép forrás: facebook

 

5. Vesztes: A közvéleménykutatók

A választás előtt azért pár jó tipp érkezett. A Fidesz-KDNP tarolt, az LMP nem jutott be. Viszont az ellenzék arányait nem nagyon sikerült megjósolni. A Nézőpont intézet exit-pollja szerint az MSZP és a DK 10-10% kapott. A Jobbik mélyrepülését sem látták előre. Mentségükre szól, hogy a DK és az MSZP szavazóbázisa között valószínűleg nagy az átfedés. A momentum áttörését pedzegették, de azt, hogy 2 mandátumot is szereznek, senki nem jósolt meg előre. A köztévé műsorában Mráz Ágoston Sámuel elismerte, hogy az exit-poll felmérést telefonon keresztül végezték, úgy néz ki talán mégis hasznosabb lehet a régi módi helyszíni felmérés. 

 

6. Győztes: MKKP

Egyértelmű volt a parlamenti választásokon is, hogy a kutyák nem fogják átlépni a bejutási küszöböt, de a 1% eléréséért érdemes volt a szavazóknak őket támogatni. Az EP-választáson csak a bejutással nyertek volna valamit, de ennek ellenére így is jól szerepeltek. Nem csak az LMP-t sikerült megverniük országosan, hanem Budapesten a Jobbiknál is több voksot gyűjtöttek.

 

6. Vesztes: Szanyi vagy Ujhelyi

Az MSZP egy mandátuma azt jelenti, hogy nem mehetnek mind a ketten Brüsszelbe. Az egy mandátumért már vasárnap este megindult a harc, és a párt két fenegyereke, Ujhelyi és Szanyi között nyílt konfliktus alakulhat ki Már régóta hallani hangokat, miszerint nem jönnek jól ki egymással, de az biztos, hogy a hétvégi döntés után valamelyikük győztesen kerül ki az ellentétből. A vesztes, nem csak hogy bukja a mandátumot, de a párton belüli pozíciója is megrendülhet.

 

7. Győztes: Szél Bernadett

Boldog ember az, aki időben kilépett a Bitcoinból, vagy az LMP-ből. Nagyon úgy néz ki, az LMP-hajó el fog süllyedni, és ezt már nem a hajóról fogja nézi Szél Bernadett, aki már egy ideje sokat mutatkozik lilában. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Momentumhoz került közel, pont a legjobbkor. A Momentum könnyen lehet, hogy megszerzi az LMP szavazóbázisát, ehhez egy hatásos fegyver lenne Szél személye.

 https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s--fA8MupPL--/w_1160/7JIGvJnl8snrTmGks.jpeg
kép forrás: 444.hu

7. Vesztes: A zöld politika

Magyarországon az LMP alapozta meg a zöld politikát. Sosem volt egyértelmű, hogy valóban a politikájuk, vagy a harmadikutasságuk az, ami vonzó volt a szavazók számára. A másik zöld párt, a Párbeszéd inkább csak a Tordai-féle performanszokkal hívta fel magára a figyelmet. Jávor Benedek képviselte a zöld politikát az EP-ben Magyarország részéről, de 2019-től már nem lesz ott Brüsszelben (vagy mégis?). A zöld politikára építő LMP kampány nem működött és taroltak a kampányukban jó részt csak a Fideszt támadó ellenzéki pártok. Nagy kérdés ezek után, hogy a zöld program hány embert mozgat meg, és mennyire inkább az ellenzékiség a fontos a szavazóknak.