A CEU ügy

Az utóbbi napok és hetek legkiemeltebb témája a CEU-törvény volt. Különböző médiumokban az események sokféle értelmezése volt olvasható. Mi is volt a kormány célja a törvénnyel? Miért most alakultak ki nagyszabású tüntetések? Kik azok akik most tüntetnek? Milyen hatással lesz ez a 2018-as választásokra? Ezt fogom most megvizsgálni.
dscf8651.JPG
A Lex CEU

Annak ellenére Orbán Viktor is és számtalan mai Fidesz tag tanult Soros ösztöndíjjal, mára a kormány főcélpontja Soros György lett. Valójában nem csak Magyarországon, hanem a világ számos pontján látják őt a globalizáció arcaként.  Róla egy portréban később fogok írni, de addig is maradjunk annyiban, hogy se nem a világot madzagon rángató háttérhatalomról van szó, se nem egy ártatlanul jótékonykodó öregemberről. A kormány szándékosan az ő egyetemére célzott egy törvényt hogy nehéz helyzetbe hozzák. Azt is lehet tudni, hogy a Central European University valóban egy baloldali központ és számtalan kormányt kritizáló hang ered onnan. Ugyanakkor túlzás lenne azt állítani, hogy ott mindenki „Soros embere”. Mert ahogy anno Orbán Viktor is az ösztöndíjat, mások is a magas oktatás miatt vehetik igénybe az egyetem szolgáltatásait, a hallgatók ideológiai elkötelezettségét nem tudja az egyetem megkötni. Valójában az is jellemző ma, hogy a diákok már kiforrott politikai nézetekkel lépnek be az egyetem világába. Azt állítani, hogy a CEU-n végzett hallgatók Soros György támogatói lesznek, az olyan mintha azt mondanánk minden a Pázmányon végzett hallgató katolikus lesz mire megszerzi a diplomáját.

A törvény célja elsősorban politikai volt. A törvény úgy lett megalkotva, hogy egy fajta jogi szabályozásnak tűnik. A nemzetközi egyetemekre vonatkozik. Viszont ebben a formában ez csak a CEU szabályozását jelenti. A törvénnyel a cél az volt, hogy célkeresztbe kerüljön a CEU Soros támogatottsága. Valamint az, hogy a civil szervezetek ellen hozott törvényeknek példát adjon. A technikai kérdésekre koncentrálva most a kormány ki tud szabadulni a helyzetből.  Palkovics László oktatási államtitkár már arról beszélt, hogy valójában a törvény kijátszható és a CEU továbbra is adhat ki az USA-ban is elfogadott diplomát. A kormány így igazából retorikailag kitáncolhat a probléma mögül, viszont a tüntetők már máshogy fogják fel a dolgokat. Azt állítani, hogy a törvény nem a CEU ellen készült egyértelmű hazugság, ezt néhány újságíró megpróbálta eljátszani. A kormány egyik célja lehet, az ami már máshol is előkerült, hogy egyértelmű üzentet küldjön arra hogy a kormányt kritizáló csoportoknak problémái lesznek a jövőben.

A tüntetések

A törvény után gyorsan beindult a tüntetés hullám. Ennek egyik oka az egyetemi szolidaritás. Annak ellenére, hogy a pártpolitika valóban kevésbé érdekli a fiatalokat, egyes ügyek miatt hajlandóak utcára menni. Az egyetemistákban meg van az érdeklődés és a lendület is ahhoz, hogy az utcán érvényesítsék az akaratukat. A jövőben problémákba ütközhető civil szervezetek is hamar mozgósították magukat. A tüntetők egy része valóban a CEU-s törvény ellen van kint. De egy komoly százalék a kormány ellenes szándékkal megy ki az utcára, nekik a CEU csak az éppen aktuális ügy. Ezenfelül megtalálhatóak volt vagy akár jelenlegi  Fidesz szavazók akik csak a törvény ellen tüntetnek. A tüntetésekről megosztó leírások születnek, a kormány média vagy be sem számol az eseményekről vagy nagyon alá lő a jelenlévők számában. Ezzel kapcsolatban, meg kell jegyeznem, hogy politikai résztvevőként mindig nagyon figyelni kell, nehogy elhiggyük azt a statisztikát amit mi hamisítottunk. A kormány részéről akár lehetne valós számokat használni, majd ezt úgy tálalni, hogy „látni lehet Sorsos György mennyi embert tud megmozgatni, pont ezért veszélyes, ezért kell a törvény”. Így a számok is valósak és a retorika is tartható. A Facebook élő közvetítések korában nehéz is letagadni, hogy mi történik a városban. A tüntetők rákaptak a tüntetés ízére, ilyen formán nem fognak haza menni. Viszont amíg nem olyan ügy miatt vonulnak utcára ahol a csalódott jobboldaliakat is utcára tudják hívni addig ez nem veszélyes a kormányra. A tüntetők nagy része Unió-párti, budapesti, egyetemista fiatalokból áll.

A tegnapi tüntetés békésen folyt. Inkább volt fesztivál hangulat. Sokan ültek a Műcsarnok előtti füvön, mintha csak piknik lenne. A feliratok sokszínűsége és kreativitása is mutatja nagyrészt fiatalokról volt szó. Sok volt a külföldi is. Mint a facebook oldalon feltöltött képeken is látható sokan ültek szobrokon és más tereptárgyakon, így került az uniós zászló is Árpád vezér nyakába. A rendezvény közben a Műcsarnok előtt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai próbáltak egy molinót kifeszíteni, de a rendőrök gyorsan lekapcsolták őket, így nem jártak sikerrel. Később a Keleti Pályaudvarnál lehetett látni őket, tehát a rendőrök hamar elengedték őket. A rendezvény résztvevőinek többsége valószínűleg ezt nem észlelte. A műsor után a rendezők hivatalosan is lezárták a rendezvényt, viszont nem hangzott el utasítás arra hogy a résztvevők térjenek haza, így a tömeg nagy része el is indult az Oktogon felé. A tüntetés nem bejelentett része már elég spontánnak tűnt, de ezt én már csak élő közvetítések alapján követtem nyomon.   

2018

A pártpolitika szintjén nem tud nagy változást hozni valószínűleg a tüntetés. A kormány egy olyan egyetembe szállt bele, ami nem szívügye a jobboldalnak. Pár értelmiségi Fidesz-KDNP szavazó lehet akinek nem tetszését váltotta ki az ügy, de a szavazók nagy része nem foglalkozik a CEU-val vagy Soros György kiszolgálóját látja benne. A Jobbikon belül ismét egy szakadás látható. Amíg a jobbik alelnök Toroczkai László sóval hintené be az egyetem romjait, addig a jobbik frakció a parlamentben megszavazta a törvény alkotmánybírósághoz való beterjesztését. Mivel a törvény aggályos lehet jogi szempontból ezért könnyen lehet hogy elkaszálják. Vona Gábor a pártelnök is ki állt az egyetemi autonómia és a CEU mellett. A szavazóik ezt hogyan kezelik nehéz megmondani. A tüntetések azért sem csapnak át kormányváltásba mert nem igazán van olyan párt aki meglovagolhatná őket. Kunhalmi Ágnes az MSZP-vel majdnem ellopta a show-t a Kossuth téren, de nehéz elhinni hogy a liberális fiatalok tömege majd a pont most baloldali fordulatot vevő MSZP-t támogassa 1 év múlva. A DK hangsúlytalan. A PM, LMP, Együtt lehet az, aki igazán propagálhatja magát a tömegben. A Momentum profiljába jól illik a tüntetések közönsége, ők építhetnek a megmozdulások erejére.   dscf8618_2.jpg
A szivárványos zászlótól balra Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő látható.