Móka zászlókkal 1. rész - Amikor két ország zászlaja ugyanaz

A nemzeti zászlók "Ádámja" a francia trikolór volt. A 19. században a legtöbb nemzeti lobogó a francia zászló mintájára szintén két vagy három színből állt össze. A színek használatban is volt limit, hiszen az európai heraldikában az aranyat jelképező sárga, az ezüstöt jelképező fehér mellett, csak a zöld, kék, piros, fekete színek voltak jelen (ott volt még a bíbor is de az már technikai okokból is nagyon ritkán volt használva). Mivel a zászlók középkori jelképekből vették a színeiket legtöbbször, és mivel az egyszerűség szempont volt a nemzeti szimbólumoknál, ezért alakult úgy, hogy jó néhány nemzeti zászló hasonlít egymásra.

A közös múlt és történelmi hagyomány sokszor eredményez hasonló zászlókat, most nem ezekkel foglalkozunk. A pánszláv fehér-kék-piros megtalálható a legtöbb szláv nyelvű ország zászlóján, a zöld-sárga-piros a pánafrikai színekként terjedtek el Afrikában, az arab országoknál a fekete-zöld-fehér-piros a közös pont. Az izgalmasabb az, amikor két egymástól távoli ország viseli ugyanazt a zászlót.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e5/Flag_of_Haiti_%28civil%29.svg/320px-Flag_of_Haiti_%28civil%29.svg.png
kép forrás: wikipedia

A kék-piros kombináció egy egyszerű színösszetétel, ami 1921 óta Liechtenstein nemzeti lobogója volt. A 1936-os Olimpián tűnt fel a liechtensteini résztvevőknek, hogy a zászlójuk megegyezik Haiti zászlójával. Ekkortól kezdve koronával használják a zászlót.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/47/Flag_of_Liechtenstein.svg/320px-Flag_of_Liechtenstein.svg.png
kép forrás: wikipedia

Ugyancsak egy miniállam az, amelyik osztozik a zászlóján egy másik állammal. A monacói és indonéz zászló gyakorlatilag megegyezik, annak ellenére, hogy legtöbbször a monacói zászlót más méterarányokkal ábrázolják. Monaco a maga zászlóját 1881 óta használja, és nem is igazán van más jelképe, a várost leginkább piros-fehér színekkel ábrázolták, a címere is egy piros-fehér mező. Indonézia történeti hagyomány alapján választotta a zászlóját, a Madzsapahit birodalom színei inspirálták. De ami még fontosabb, a zászló ebben a formájában lett az indonéz nemzeti forradalom jelképe, így Indonézia hiába használja csak 1945 óta a zászlót, azt nem hajlandó megváltoztatni. Megoldás lehetne, ha Liechtensteinhez hasonlóan egy koronát helyezne Monaco a zászlójára, hiszen esetükben is egy monarchiáról van szó, de mivel fél évszázaddal régebb óta használják a zászlót, így érthető ha úgy látják nem nekik kell változtatni.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ea/Flag_of_Monaco.svg/300px-Flag_of_Monaco.svg.png

kép forrás: wikipedia

Az előbbi két esetnél legalább az egyik ország esetében egy miniállamról beszélhettünk, de a következő problémás zászló helyzetnél ez nem így van. Némi árnyalattól eltekintve Románia és Csád zászlója egy az egyben megegyezik. Moldova is hasonló zászlót használ, viszont nekik hivatalosan a nemzeti címer is szerepel a zászlón, így a különbség nyilvánvaló. A probléma az, hogy mivel mindkettőjük zászlóját a francia zászló inspirálta, ami hagyományosan sosem használ címert, így erre ők sem hajlandók. Csád francia gyarmat volt, így a francia és pánafrikai színeket kombinálva kapta meg nemzeti zászlóját. A román nemzeti színeket akár az erdélyi címer is inspirálhatta, de a zászló vertikális használatát és a színek sorrendjét a francia zászló mintájára alkották meg. A franciákhoz való közeledés fontos elem volt a román nemzettudat épülésében. Román állam a zászlót 1866 óta használta ebben a formában, Csád 1959 óta használja, miért választotta ezt Csád, ha ez már a románok zászlója volt? Nos, 1959-ben Romániának a zászlója magába foglalta a kommunista állam címerét, így Csád nyugodtan felvehette ezeket a színeket, Románia 1989-ben vissza nyúlt a régi zászlójához, annak ellenére, hogy akkor már az foglalt volt. A két fél azóta sem tud megegyezni az ügyben.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/73/Flag_of_Romania.svg/255px-Flag_of_Romania.svg.png
kép forrás: wikipedia